Kleuren

'Kleur is de taal van het oog dat luistert (Paul Gaughin)'

Kleur is een mysterie. Kleur roept emoties op. Kleur bezorgt koude rillingen en warme gevoelens. Kleur geeft nieuwe ideeën. Kleur helpt associëren en interpreteren. Kleur heeft betekenis. 

Iedereen is bekend met de drie primaire kleuren: rood, geel en blauw en de zeven kleuren van de regenboog: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Gemengd zorgen ze voor ontelbare tinten. Wit was volgens wetenschapper Isaac Newton geen kleur want ze is het licht waardoor we alle kleuren waarnemen. Zwart is ook geen kleur want dit ontstaat door het ontbreken van licht. Johann Wolfgang von Goethe echter beschrijft in zijn "' Zur Farbenlehre" (de kleurenleer) over de betekenis van kleuren op de mens en de invloed op zijn of haar stemming. Hij benaderde het fenomeen kleur vanuit een esthetische wijze.

Cultureel en persoonlijk is kleur een ander verhaal. Geel heeft in de ene samenleving een ander (basis) betekenis dan in de andere. Rood papier of rode stoelbekleding roept andere associaties op dan bijvoorbeeld rode aarde. De groene natuur zorgt voor rust maar vroeger werd de kleur groen met gokken geassosieerd of een blauwe lucht voor vrijheid-van-dromen of in het verleden het donkerblauw van de regenten, koningsblauw.
Groeperingen, maatschappijen, culturen, levensbeschouwingen, alle geven hun eigen betekenis aan kleuren. Ontstaan vanuit hun eigen geschiedenis. Mensen groeien hiermee op. Ze ontkomen er niet aan.

Echter, een mensenleven is niet statisch.

Ideeën, plannen, wensen, herinneringen veranderen of vervagen in de loop der tijd. Hetzelfde geldt voor kleuren en de betekenis die ze voor iemand hebben. Ik noem ze: 'Gekleurde herinneringen'. Roze is voor veel westerse meisjes een belangrijke kleur misschien wel de belangrijkste die naarmate ze ouder worden toch zijn hele betekenis verliest. De associaties met roze worden vervangen of vernietigd. Kinderen kiezen vaak felle kleuren terwijl ouderen juist pasteltinten kiezen. 

Kleuren helpen om dingen te zeggen waar soms geen woorden voor zijn. Ze versterken het voelend weten in plaats van het denkend weten. Ze werken op het onbewuste niveau. Het is de verborgen emotie-taal van kleur. 

Kleur is een fascinerende invalshoek voor persoonlijke ontwikkeling en groei, voor collectief bewustzijn en creatieve samenwerking. Inspiratie is te vinden via de portfolio op deze site.

Het schilderij op de foto is een voorbeeld van mijn eigen werk: "Dans van het samenzijn"  (120 x 100cm particulier bezit).

Karin de Bruin | info@kleurentolk.nl | 06 - 516 359 90 | Postadres: Clauslaan 29, 3761 CX Soest