Kleuren

'Kleur is de taal van het oog dat luistert (Paul Gaughin)'

Kleur is een mysterie. Kleur roept emoties op. Kleur bezorgt koude rillingen en warme gevoelens. Kleur geeft nieuwe ideeen. Kleur helpt associeren en interpreteren. Kleur heeft betekenis. 

Iedereen is bekend met de drie primaire kleuren: rood, geel en blauw en de zeven kleuren van de regenboog: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Gemengd zorgen ze voor ontelbare tinten. Wit is geen kleur want ze is het licht waardoor we alle kleuren waarnemen. Zwart is ook geen kleur want dit  ontstaat door het ontbreken van licht. Dit is de wetenschappelijke gedachte. 

Cultureel en persoonlijk is het één heel ander verhaal. Geel heeft in de ene samenleving een ander (basis) betekenis dan in de andere. Rood papier of rode stoelbekleding roept andere associaties op dan rode aarde of rode nagellak. De groene natuur zorgt voor rust maar een teveel zorgt voor luiheid. Een blauwe lucht voor vrijheid-van-dromen of het blauw van de perfectionisten. Groeperingen, maatschappijen, culturen, levensbeschouwingen, alle geven hun eigen betekenis aan kleuren. Dit is over de hele wereld zo. Mensen groeien hiermee op. Ze ontkomen er niet aan.

Echter, een mensenleven is niet statisch.

Ideeën, plannen, wensen, herinneringen veranderen in de loop der tijd. Hetzelfde geldt voor kleuren en de betekenis die ze voor iemand hebben. Gekleurde herinneringen. Roze is voor veel westerse meisjes een belangrijke kleur, misschien wel de belangrijkste die naarmate ze ouder worden toch zijn hele betekenis verliest. De associaties met roze zijn vervangen of vernietigd. Dit gebeurt vaak en met alle kleuren. 

Kleuren helpen om dingen te zeggen waar soms geen woorden voor zijn. Ze versterken het voelend weten in plaats van het denkend weten. Ze werken op het onbewuste niveau. Het is de verborgen emotie-taal van kleur. 

Kleur is een fascinerende invalshoek voor persoonlijke ontwikkeling en groei, voor collectief bewustzijn en creatieve samenwerking. Inspiratie is te vinden via de portfolio op deze site.

Het schilderij op de foto is een voorbeeld van mijn eigen werk: "Dans van het samenzijn"  (120 x 100cm particulier bezit).

Karin de Bruin | info@kleurentolk.nl | 06 - 516 359 90 | Postadres: Clauslaan 29, 3761 CX Soest